Kontaktujte nás

+420 775 770 066

Sečtěte a zaokrouhlete (24.5 + 8.3) *

Teplo levně a čistě?

Také řešíte u vás v bytovém domě otázku dodávky a ceny tepla? Zdá se vám ta aktuální cena příliš vysoká? Nebo jste se stávající situací spokojeni a myslíte si, že nemůže být lépe?

V našem prvním příspěvku si řekneme něco o decentrálních zdrojích energie, které přinášejí svým odběratelům celou řadu nepopiratelných výhod.

 

Největší výhodou jsou nižší náklady za teplo, a to až o 60 %. Odpadají totiž náklady na dopravu tepla od výrobny k odběratelům. Žádné totiž nejsou. Nejsou ani náklady na samotné horkovody. Nebudete ale ani hradit poplatky za emisní povolenky, které si kupují velké teplárny a dále rozúčtuji mezi odběratele. Malé decentrální zdroje emisní povolenky totiž nenakupují. Nemají proč je kupovat.

 

Od chvíle, kdy jste odpojeni od centrálního zdroje v podobě velkých uhelných a čadících tepláren nebo plynových nečadících, které ale znečišťují ovzduší emisí oxidu uhličitého, budete mnohem svobodnější a nezávislejší. A to především v možnosti individuální regulace. To znamená, že vám nehrozí žádná oficiální topná sezóna, žádné odstávky tepla z důvodů poruch na rozvodech apod. V létě místo tepla můžete naopak vyrábět chlad a pyšnit se tak moderní klimatizací.

 

Decentrální zdroje energie využívají různých druhů obnovitelných zdrojů, které jsou v dnešní době ve vyspělých ekonomikách na vzestupu. Mohou to být kogenerační jednotky, tepelná čerpadla, solární systémy na střechách nebo i stěnách vašich domů, větrná energie apod. Můžete využít hned několika zdrojů najednou a navzájem je kombinovat. To vše samozřejmě záleží na vašich podmínkách a představách. Co je dobré pro jednoho, není dobré pro toho druhého a naopak.

 

Světovým trendem je ústup od fosilních paliv a příklon k obnovitelným zdrojům energie. Váš dům tak bude používat současné moderní technologie a zanechá za sebou nízkou uhlíkovou stopu a bude aspoň z části soběstačný.

 

V příštím příspěvku si povíme něco o centrálních zdrojích energie, ke kterému je většina z vás připojena. Získáte tak srovnání a můžete pěkně v klidu popřemýšlet, poradit se a učinit příslušná, pro vás výhodná rozhodnutí. Jako bonus na konec vám nabídnu výpočet ceny tepla v případě, že uvažujete o přechodu k decentrálnímu zdroji energie.

 

Monika Linhartová

Zpět na přehled

Nahoru