Kontaktujte nás

+420 775 770 066

Sečtěte a zaokrouhlete (41.5 + 20.8) *

Snižte náklady na teplo a ušetřete    

I vy jste nejspíš připojeni k centrálnímu zdroji, kterým je teplárna nebo elektrárna někde daleko od vašeho domu. Teplo se pak horkovodem dopraví přes výměníky až k vám domů. Náklady na dopravu, ztráty cestou a na odpis zařízení zaplatíte v ceně tepla.  

Jak neplatit tyto “náklady navíc”? Řešením může být decentrální kotelna s obnovitelnými zdroji energie (OZE).


Neplaťte víc, než musíte 

 

S decentrální kotelnou můžete ušetřit tisíce korun za teplo. Kromě dopravy tepla neplatíte ani emisní povolenky. Ty musí nakupovat velké teplárny, což vede k navýšení ceny tepla. 

S decentrálním zdrojem povolenky nepotřebujete, a tedy je neplatíte.

Při využití OZE ušetříte až 60 %. A s nižšími emisemi oxidu uhličitého.   

 

 

 

 

Ceny tepla z decentrální kotelny jsou stabilnější 

 

Díky použití tepelných čerpadel, fotovoltaiky a kogeneračních jednotek se zvýšení cen vstupů projeví do ceny tepla jen částečně.   

Například zdražení elektřiny o 20 % u kotelny s tepelnými čerpadly zvýší cenu tepla o cca 7 % (topný faktor 3).   

Oproti tomu nárůst cen uhlí nebo povolenek se projeví v ceně tepla celý.   

 

Decentrální kotelna navíc může vyrábět teplo z více vstupních médií. Nejčastěji z plynu, elektřiny ze sítě, fotovoltaiky či jiných obnovitelných zdrojů energie (OZE). Když je v určitou chvíli drahá elektřina ze sítě, vyrobíte teplo z levnějšího plynu nebo elektřinu z kogenerační jednotky.  

 

Přizpůsobte si výrobu tepla vašim podmínkám 

 

Záleží jen na vás a na možnostech vašeho bytového domu, jaký zdroj a jakou kombinaci použijete. Může to být např. kogenerační jednotka s využitím solární energie nebo tepelná čerpadla s fotovoltaikou. Obecně platí pravidlo, že to, co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro toho druhého a naopak. 

 

Už žádné odstávky tepla – s vlastní kotelnou nejste na nikom závislí 

 

Vaše kotelna vám přinese větší míru nezávislosti a svobody. Nehrozí vám žádná omezení spojená s oficiální topnou sezónou nebo odstávky tepla kvůli poruchám na rozvodech. Vše si regulujete podle svých potřeb.  

  

Šetřete přírodu, topte si sami 

 

Decentrální kotelna je šetrnější k přírodě než velké centrální teplárny a zanechává nižší uhlíkovou stopu. Navíc se vyhnete riziku nákazy Legionellou, bakterií množící se v dlouhých teplovodních potrubích. 

 

 

 Platíte za teplo zbytečně moc a už vás nebaví odstávky tepla, když se vám to nejméně hodí? Zjistěte, kolik můžete pořízením decentrálního zdroje energie ušetřit. Napište si o kalkulaci úspory za cenu tepla Monice Linhartové na e-mail monika.lin@e-sc.cz. 

  

 

 

 

Zpět na přehled

Nahoru